Знання приходить з космосу

Це інтерв'ю Нікола Тесла дав журналісту Джону Сміту в 1899 році.


ТЕСЛА: Так, я зробив деякі дуже важливі відкриття. І все ж я зазнав поразки. Я не досяг тієї величі, якої міг би досягти.



ЖУРНАЛІСТ: Що це означає?

ТЕСЛА: я хотів освітлити всю Землю. Електрики цілком достатньо для того, щоб створити друге Сонце. Світло обертається навколо екватора, як кільце навколо Сатурна. Людство не готове до величі й добра. У Колорадо-Спрінг я освітлював землю електрикою. Також можна отримувати й інші енергії, такі як позитивна ментальна енергія. Вони містяться в музиці Баха або Моцарта або в віршах великих поетів. Сама Земля містить енергії Радості, Миру і Любові. Їх прояви банальні: квітка, що росте з ґрунту, їжа, яку ми отримуємо, і все, що значить для людини Батьківщина. Я провів роки в пошуках способу, як змусити цю енергію сильніше впливати на людей. Красою і запахом троянд можна користуватися в медичних цілях, а сонячними променями - як їжею. Життя має нескінченну безліч форм, і обов'язок вченого – знаходити її в кожній формі матерії. Тут суттєві три речі. Все, що я робив, – шукав їх. Знаю, що так їх і не знайду, але не відмовлюся від своїх пошуків.


ЖУРНАЛІСТ: що це за речі?

ТЕСЛА: Одна проблема -їжа. Як може зоряна або земна енергія нагодувати голодних на Землі? Яким вином можна напоїти всіх спраглих так, щоб вони могли веселитися в серці й розуміти, що вони Боги? Ще одна проблема – зруйнувати силу зла страждання і страждання, в яких проходить людське життя! Іноді зло і страждання виникають, як епідемія в глибинах космосу. В цьому столітті хвороба поширилася з Землі у Всесвіт. І третє – чи існує у Всесвіті надлишок Світла? Я відкрив зірку, яка за всіма астрономічними й математичними законами могла зникнути, але, здається, нічого не змінюється. Зірка знаходиться в галактиці. Її світло має таку щільністю, що якщо його стиснути, воно поміститься в сферу менше яблука, але буде важчим, ніж наше Сонце. Релігії та філософії вчать, що людина може стати Христом, Буддою і Заратустрою. Те, що я намагаюся довести, ще більш дико і майже недосяжно. Всесвіт створений так, що кожна істота народжується Христом, Буддою і Заратустрою. Я знаю, що гравітація – ключ до всього, що вам потрібно, щоб літати, і я маю намір не тільки створювати літальні пристрої (літаки або ракети), а й вчити людину знову знаходити свої власні крила. Я намагаюся пробудити енергію, що міститься в повітрі. Є основні джерела енергії. Те, що вважається порожнім простором, це просто прояв непробудженої матерії. Пустого простору немає ні на цій планеті, ні у Всесвіті. Чорні діри, про які говорять вчені, - найпотужніші джерела енергії і життя.


ЖУРНАЛІСТ: на вікно вашого номера в готелі Уолдорф-Асторія на 33-му поверсі щоранку прилітають птахи.

ТЕСЛА: Людині слід особливо тепло ставитися до птахів. Через їхні крила. Колись у неї теж були крила, реальні і видимі!


ЖУРНАЛІСТ: Ваші шанувальники скаржаться, що ви нападаєте на відносність. Ваше твердження про те, що матерія не має енергії, щонайменше, дивне. Якщо все просякнуте енергією, то де вона?

ТЕСЛА: Спочатку була енергія, і лише потім з'явилася матерія.


ЖУРНАЛІСТ: Містер Тесла, це рівнозначно тому, як якщо б ви сказали, що вас народив батько.

ТЕСЛА: Саме так! Як щодо народження Всесвіту? Матерія створюється з первинної і вічної енергії, яку ми знаємо як Світло. Воно світило, і з нього з'явилися зірка, планети, людина і все на Землі і у Всесвіті. Матерія – це вираження нескінченних форм світла, оскільки енергія набагато старше матерії.

Є чотири закони Творення. Перший: неосяжність джерела, темного плану, яке неможливо осягнути розумом або виміряти математично. В цей план укладається весь Всесвіт. Другий закон: поширення темряви, яка є істинною природою Світла, з незбагненного, і її перетворення в Світло. Третій закон: необхідність Світла ставати матерією Світла. І четвертий: немає початку і немає кінця. Три попередніх закони завжди мають місце, і Творення вічне.


ЖУРНАЛІСТ: У своїй ворожості до теорії відносності ви заходите так далеко, що читаєте лекції проти її творця на своїх днях народження.

ТЕСЛА: Пам'ятайте, це не викривлений простір, це людський розум, не здатний осягнути нескінченність і вічність! Якби відносність була правильно зрозуміла творцем теорії, він би знайшов безсмертя, навіть фізичне, якби тільки побажав. Я – частина світла, і це музика. Світло заповнює мої шість почуттів: я бачу, чую, відчуваю, відчуваю запах, торкаюся і думаю. Моє шосте чуття – мислення. Частинки Світла це записані ноти. Удар блискавки може бути цілою сонатою. Тисячі блискавок – це концерт. Для цього концерту я створив кульову блискавку, яку можна чути на крижаних піках Гімалаїв. Що ж стосується піфагорійців і математиків, учений не може і не повинен зазіхати на них. Цифри і рівняння всього лише символи, що виражають музику сфер. Якби Ейнштейн чув ці звуки, він би не придумав теорію відносності. Такі звуки це послання розуму про те, що життя має сенс, що Всесвіт існує в досконалій гармонії, і її краса – причина й наслідок Творення. Така музика – вічний цикл зоряних небес. Навіть найкрихітніша зірка володіє закінченною будовою і теж є частиною зоряної симфонії. Серцебиття людини – частина симфонії Землі. Ньютон знав, що секрет криється в геометричному розташуванні та русі небесних тіл. Він усвідомлював існування верховного закону у Всесвіті. Викривлений простір – це хаос, а хаос – це не музика. Ейнштейн – посланець часів звуку й шаленства.


ЖУРНАЛІСТ: Містер Тесла, а ви чуєте цю музику?

ТЕСЛА: Я чую її весь час. Моє духовне вухо так само велике, як небо, яке ми бачимо над собою. А тілесне вухо я підсилюю радаром. Відповідно до теорії відносності, дві паралельні лінії будуть перетинатися в нескінченності. Тобто кривизна Ейнштейна буде випрямлятися. Одного разу створений, звук буде тривати вічно. Він може зникнути для людини, але буде продовжувати існувати в мовчанні, яке є найбільшою могутністю людини. Ні, я нічого не маю проти самого Ейнштейна. Така вже він людина, і зробив багато добрих речей, деякі стали частиною музики. Я напишу йому і спробую пояснити, що ефір існує, і що його частки це те, що утримує Всесвіт в гармонії і життя в вічності.


ЖУРНАЛІСТ: Ви часто згадували про силу візуалізації.

ТЕСЛА: Мені б хотілося подякувати візуалізації за всі мої винаходи. Події мого життя і мої винаходи реально стоять у мене перед очима, видимі як кожен окремий випадок або річ. У молодості я лякався, не знаючи, що це таке, але пізніше навчився користуватися цією силою як винятковим талантом і даром. Я підживлював її і ревниво оберігав. Також за допомогою візуалізації я коригував більшість винаходів і закінчував їх, ментально візуалізуючи рішення складних математичних рівнянь. За цей дар я отримав звання Вищого Лами в Тибеті. Мої зір і слух досконалі, і, смію сказати, сильніше, ніж у інших людей. Я чую грім на відстані 250 км і бачу в небі кольори, які не можуть бачити інші люди. Таке загострення зору і слуху я знайшов ще дитиною. Пізніше я розвивав їх свідомо.


ЖУРНАЛІСТ: Наші читачі хотіли б дізнатися про вашу філософію.

ТЕСЛА: Життя – це ритм, який потрібно осягнути. Я відчуваю ритм, налаштовуюся на нього і потураю йому. Він висловлює подяку і дає мені знання. Все живе пов'язано глибокою та чудесною взаємодією: людина і зірки, амеби і Сонце, серце і обертання нескінченної кількості світів. Такі зв'язки непорушні, але можуть бути слухняними, умиротвореними і створювати нові і різні зв'язки в світі, не порушуючи старих. Знання приходить з космосу; наше бачення – його найдосконаліше розгортання. У нас два ока: земне і духовне. Рекомендується, щоб вони стали одним. Всесвіт живий у всіх своїх проявах, як думаюча істота. Камінь це мисляча і розумна істота, така ж, як рослина, дика тварина і людина. Сяюча зірка просить, щоб на неї подивилися. І якби ми не були так захоплені собою, ми б зрозуміли її мову і послання. Дихання, очі і вуха людини повинні підкорятися диханню, очам і вухам Всесвіту.


ЖУРНАЛІСТ: Містер Тесла, а що для вас електрика?

ТЕСЛА: Всі є Електрика. Спочатку було світло, невичерпне джерело, з якого виділилася матерія і розподілилася в усі форми, представлені у Всесвіті і на землі з усіма її аспектами життя. Справжнє обличчя Світла – темрява і тільки ми її не бачимо. Це чудова милість, дарована людині та іншим творінням. Одна з частинок темряви володіє світловою, температурною, ядерною, хімічною, механічною і непізнаною енергією. Вона володіє могутністю обертати Землю на орбіті. Це воістину важіль Архімеда.


ЖУРНАЛІСТ: Містер Тесла, а чи не занадто ви упереджені до електрики?

ТЕСЛА: Електрика – це я. Або, якщо хочете, я – електрика в людській формі. Містер Сміт, ви теж електрика, просто ви цього не усвідомлюєте.


ЖУРНАЛІСТ: Чи можете ви пропустити через своє тіло електрику з напругою 1 мільйон вольт?

ТЕСЛА: Уявіть садівника, на якого нападають рослини. Звичайно, це була б повна маячня. Тіло і мозок людини зроблені з великої кількості енергії; велика частина мене – електрика. Індивідуальна енергія, властива кожному, і створює людське «я», або душу. В інших творінь все не так: душа рослини це душа мінералів і тварин. Функціонування і смерть мозку проявляються в світлі. В молодості мої очі були чорними, а зараз блакитні. З плином часу напруга мозку стає сильнішою, тому очі ніби вицвітають. Білий колір це колір неба.

Одного ранку на моє вікно сіла біла голубка, яку я зазвичай годував. Вона хотіла донести до мене, що вмирає. З її очей виходили потоки світла. Ніколи в очах будь-якого творіння я не бачив стільки світла, скільки в очах голубки.


ЖУРНАЛІСТ: Персонал вашої лабораторії розповідає про спалахи світла, полум'я і блискавки, які виникають, коли ви гніваєтесь або піддаєте себе ризику.

ТЕСЛА: Це психічний розряд або попередження бути напоготові. Світло завжди на моїй стороні. Чи знаєте ви, як я виявив обертове магнітне поле і асинхронний двигун, який зробив мене знаменитим в 26 років? Якось літнього вечора в Будапешті я і мій земляк спостерігали захід Сонця. Тисячі вогнів оберталися і відсвічували сотнями відтінків кольорів. Я згадав Фауста і цитував його, як раптом, ніби в тумані, я побачив магнітне поле, що обертається і асинхронного двигуна. Я побачив їх на Сонці!


ЖУРНАЛІСТ: Для вас наука і поезія одне і те ж?

ТЕСЛА: У кожної людини два ока. Вільяма Блейка вчили, що Всесвіт народився з уяви, вона зберігається і буде існувати до тих пір, поки на Землі не зникне остання людина. Уява це колесо, за допомогою якого астрономи можуть збирати зірки всіх галактик. Ця творча енергія ідентична енергії світла.


ЖУРНАЛІСТ: Тобто для вас уява реальніше, ніж саме Життя?

ТЕСЛА: Воно породжує життя. Я живився своїм вченням, навчився контролювати емоції, сни і бачення. Я завжди процвітав підживлений своїм ентузіазмом. І все своє довге життя я провів в екстазі. Це джерело мого щастя. Уява була джерелом мого щастя. Всі ці роки вона допомагала справлятися з роботою, якої вистачило б на п'ять життів...